Nudelman & Associates, LTD     Copyright 2017     Disclaimer

Medical and Legal Symposiums

SPONSORED BY

HOSTED  BY

Important Registration Information:
During the registration process you will be asked to select the modules that you plan to attend, please note that you will be able to attend any of the sessions that are being offered and switch between sessions if you choose. We ask for the sessions you would prefer to assist us with logistical planning.
 
AGENDA
Tuesday, October 18
Morning
 

9:00 – 9:15 am (15 min)

Welcome and Framing of the Conference Objectives
Mitchell S. Nudelman, MD, JD, FCLM, & Marjorie Eskay Auerbach, MD, JD, FCLM, FIAIME

 

International Academy of Independent Medical Evaluators (IAIME) Module


Medical Causation in Litigation: Application of Evidence-Based Principles to Common Workplace and Motor Vehicle Crash Scenarios  (3.o credit hours) 

 

9:15 -10:15 am -  Session I (60 min. inc. 10 of Q&A)

The Science: Tools, Techniques and Procedures  

Faculty: Charles N. Brooks, MD, FIAIME

 

10:20 – 11:20 am - Session II (60 min. inc. 10 of Q&A)

The Shoulder: Preexisting Condition, New Injury or Aggravation? What Does Science Tell Us?

Faculty: Snehal Dalal, MD, DABOS

 

11:20 – 11:40 am (20 min)

BREAK

 

11:40 am – 12:40 pm - Session III (60 min. inc. 10 of Q&A)

The Lumbar Spine: Preexisting Condition, New Injury or Aggravation? What Does Science Tell Us?

Faculty: Marjorie Eskay Auerbach, MD, JD, FCLM, FIAIME

12:40-1:10 pm

BREAK - Gourmet Boxed Lunch

(Take a break, choose your lunch-box, and return to your seat.)

Afternoon
Nudelman and Associates, LTD Module


Fraud & Abuse in Litigated Medical Claims - Where is the Line?
(3.0 credit hours) 

 

1:10 – 2:10 pm -  Session I

Workers Compensation: A Comparison of GA & FL's Available WC Fraud Remedies

Faculty: David M. Havlicek, Esq. 

 

2:15 – 3:15 pm - Session II 

MVAs and Other Personal Injury

Faculty: Broderick W. Harrell, Esq. ,

Fred Green, Esq.

 

3:15 – 3:35 pm (20 min)

BREAK - Milk & Cookies
(Is there a better way to make friends?)

 

3:35 – 4:35 pm - Session III 

Georgia State Board of Medicine - An Ethical Alternative Recourse for Fraud and Other Unprofessional Conduct

Faculty: John S. Antalis, MD, DABFM
Chairperson, BOM, Bob Jeffery, MBA 
Executive Director, BOM

Moderator: Mitchell S. Nudelman, MD, JD, FCLM, DABFM

Concurrent Workshop


 

ACLM: The Fundamentals & Ethics of Medical Experts & their Use in Evidence: “This Is Not the Era of Your Father’s Expert Medical Witness Seminar”

Faculty: John P. Conomy, MD, JD, FCLM,  C. William Hinnant, Jr., MD, JD, FCLM (Pres. Elect, ACLM)

1:10 – 4:35 pm (3.0 credit hours)

3:15 – 3:35 pm (20 min)

BREAK - Milk & Cookies
(Is there a better way to make friends?)

 

Wednesday, October 19
Morning
 

9:00 – 9:15 am (15 min)

Welcome and Framing of the Conference Objectives
Mitchell S. Nudelman, MD, JD, FCLM, & Marjorie Eskay Auerbach, MD, JD, FCLM, FIAIME

 

American College of Legal Medicine (ACLM) Module


The Art of Choosing Medical Experts in Malpractice Litigation -
Advanced Level Tips
  (3.0 credit hours inc. 3.0 Trial and 1.0 Ethics) 

 

9:15 -10:15 am -  Session I Part I (60 min. inc. 10 of Q&A)

Plaintiff Panel: Lawrence B. Schlachter, DDS, MD, JD, FCLM

Defense Panel: Stan Riepe, M.D., J.D.

10:15 - 10:20 - Break

 

10:20 – 11:20 am - Session I Part II (60 min. inc. 10 of Q&A)

11:20 – 11:40 am (20 min)

BREAK

 

11:40 am – 12:40 pm - Session II (60 min. inc. 10 of Q&A)

Ethical Conduct of the Expert Witness

Faculty: Paul Root Wolpe, Ph.D.
Asa Griggs Candler Professor of Bioethics
Director, Center for Ethics at Emory

 

12:40-1:10 pm

BREAK - Gourmet Boxed Lunch

(Take a break, choose your lunch-box, and return to your seat.)

Afternoon
Joint ACLM and IAIME Module


Early Recognition and Management of Traumatic Brain Injury Cases That Didn't Seem So Traumatic
(3.o credit hours)

 

1:10 – 2:10 pm -  Session I

Head Trauma, Traumatic Brain Injury and Post-Concussive Syndrome 

Faculty: Krish Sathian, MD, Ph.D.

 

2:15 – 3:15 pm - Session II 

The Nuts, Bolts and Application of Neuropsychological Testing: What It Can and Cannot Accomplish for Your Case

Faculty: Stephen N. Macciocchi, Ph.D. ABPP

3:15 – 3:35 pm (20 min)

BREAK - Milk & Cookies
(Is there a better way to make friends?)

 

3:35 – 4:35 pm - Session III 

The Dual Benefit of an Early Assessment Program: Maximize Outcome of Brain Injured Patients and Defend Embellishment of Claims

Faculty: Stephen N. Macciocchi, Ph.D. ABPP, Moderator: Mitchell S. Nudelman, MD, JD, FCLM

Concurrent Workshop


IAIME: The Nuts & Bolts of Effective Medical Expert Report Writing

Faculty: Charles N. Brooks, MD, FIAIME; Marjorie Eskay-Auerbach, MD, JD, FCLM, FIAIME

(3.o credit hours)

 

1:10 – 4:35 pm

 

3:15 – 3:35 pm (20 min)

BREAK - Milk & Cookies
(Is there a better way to make friends?)